Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Tort piniata Zaręczynowa ukwiecona

W zeszłym miesiącu miałam przyjemność wykonać tort Minionkowy ze słodkim środkiem, wypadającymi z niego cukierkami,żelkami i ciasteczkami dla 5 letniego chłopca. To już drugi tort z serii PINIATA w moim wykonaniu. Pierwszy "torcik"(4 kg) powstał na imprezę zaręczynową mojej siostry (Gratulacje kochani). Takie torty cieszą się ostatnio coraz większą popularnością, ponieważ oprócz kawałka przepysznego tortu mamy w środku niespodziankę! I do tego za każdym razem może być inna!
Tort Zaręczynowy:



TORT składał się z 4 biszkoptów(przepis na biszkopty) upieczonych dzień wcześniej.
500gr serka mascaropne
500ml śmietanki 36%(może być 30%)
oraz śmietankowego fixa ew możemy dodać żelatyny rozpuszczonej wcześniej w wodzie(2 łyżeczki w ok 30 ml wrzątku)
do środka dałam borówki,winogrona,czekoladę schogotten oraz draże kakowe
2 warstwy tortu nasączam(woda z cytryną)przekładam masą śmietankową wcześniej schłodzoną w lodówce, natomiast 3 warstwa to obręcz ok 5 cm grubości w której znajdą się nasze słodkości

Barwniki spożywcze wg uznania
cukier dekoracyjny

kwiat




Komentarze

Popularne posty