Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Ptasie mleczko

 Witajcie na moim blogu, to już setny wpis! A do tego zaraz mija dekada, odkąd zaczęłam publikować moje małe i większe pomysły w urozmaicaniu tradycyjnej kuchni.  Z tej okazji przedstawiam wam deser ptasie mleczko. Jest to bardziej puchata  wersja sernika na zimno, przyjemnie rozpływa się w ustach, a zarazem jest lekki i przyjemny w wykonaniu.





Składniki:

  • 500 mililitrów śmietanki 30%
  • 1 galaretka malinowa
  • 2 garści zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki cukru pudru lub 4 łyżeczki erytrytolu 
  • śmietan fix
Przygotowanie:

  1. Galaretkę rozpuszczam w 100 mililitrach wody i czekam, aż przestygnie.
  2. Ubijam śmietankę dodając śmietan fix jak na opakowaniu oraz cukier cukier.
  3. Przestudzoną galaretkę ubijam mikserem, aż wytworzy się piana.
  4. Łączę galaretkę ze śmietanką, mieszając energicznie, przelewam do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Wstawiam do lodówki na jakąś godzinę. Po wyjęciu przenoszę deser na talerz, odwracając go dołem do góry. Przed podaniem posypuję zmielonymi orzechami włoskimi.
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty