Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Roladki cukiniowe z nadzieniem gryczano twarogowym

Witajcie moi mili, przychodzę do Was z prawdziwą petardą smakową. Proste i szybkie danie niewymagające skomplikowanych składników fajne na drugie śniadanie  a smakuje zupełnie jak ruskie pierogi, które każdy Polak uwielbia.                                                                                                  








Składniki:             

 • 2 nieduże cukinie Ok.15-20 cm 

• kostka półtłustego twarogu śmietankowego 

• 1 nieduża  cebulka • woreczek ugotowanej na sypko kaszy gryczanej

 • łyżka masła

 • olej rzepakowego

 • natka pietruszki

 • sól i pieprz.                          

 Przygotowanie:

 1. Cukinie kroimy na cienkie podłużne pasy, zasypujemy solą i czekamy aż puści wodę.

 2.cebulkę kroimy drobniutko, smażymy na oleju z masłem, aż się zarumieni.

 3. Po usmażeniu cebulki na patelnie dorzucamy kaszę i posiekaną pietruszkę, mieszamy dokładnie, aby wszystko przeszło smakiem. Całość przekładamy do miski z twarogiem i mieszamy z solą i pieprzem do uzyskania jednolitej masy. 

4. Plastry cukinii podsmażamy na patelni nie za długo Ok 1 minuty z każdej strony zależy nam na tym, aby nadal były delikatnie al’dente. 

5. Przestudzone plastry cukinii rozkładam na desce i napełniam farszem, zawijam w zgrabne ruloniki i spinam wykałaczką. 

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty