Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Trifle czyli Przekładaniec kawowy z prądem

 Kiedy lato za oknami otula nas ciepłymi promieniami słońca, a świeże  owoce z targu aż proszą się, aby wyczarować z Nich coś magicznego i lekkiego, bez pieczenia i zbędnego wysiłku w 15-20 minut powstaje król letnich deserów, najlepiej prezentuje się w wysokim przezroczystym naczyniu moje ma Ok. 20 × 20 cm. Używamy owoców sezonowych, mogą to być maliny, borówki, brzoskwinie, gruszki lub śliwki . Dla urozmaicenia użyłam kawałków bezy z ciecierzycy, ale nie jest to konieczne.                               




                          

  Składniki:

 • Ok.22 podłużnych biszkoptów/ ladyfinger

 •500 mililitrów śmietanki 36% 

• małe opakowanie serka mascarpone 250 gram.

 • 150 mililitrów bardzo mocnej kawy z fusami 

•150 mililitrów likieru słony karmel 

• świeże maliny lub brzoskwinie borówki 300 gram.

 • duża garść świeżych listków mięty. 

Przygotowanie:

1. Zaparzoną kawę wlewamy do głębokiego naczynia i mieszamy z 50 ml likeru.

2. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone oraz pozostały likier mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

2. Biszkopty moczymy w kawie i układamy na dnie, posypujemy 1/4 owoców a listki mięty układamy na obrzeżach naczynia, przekładamy na zmianę aż do wypełnienia naczynia, kończąc kremem i owocami.

3. Gotowy deser wkładamy do lodówki na jakąś godzinę i gotowe!

Smacznego!








Komentarze

Popularne posty