Polecane
Trifle czyli Przekładaniec kawowy z prądem
Kiedy lato za oknami otula nas ciepłymi promieniami słońca, a świeże owoce z targu aż proszą się, aby wyczarować z Nich coś magicznego i lekkiego, bez pieczenia i zbędnego wysiłku w 15-20 minut powstaje król letnich deserów, najlepiej prezentuje się w wysokim przezroczystym naczyniu moje ma Ok. 20 × 20 cm. Używamy owoców sezonowych, mogą to być maliny, borówki, brzoskwinie, gruszki lub śliwki . Dla urozmaicenia użyłam kawałków bezy z ciecierzycy, ale nie jest to konieczne.
Składniki:
• Ok.22 podłużnych biszkoptów/ ladyfinger
•500 mililitrów śmietanki 36%
• małe opakowanie serka mascarpone 250 gram.
• 150 mililitrów bardzo mocnej kawy z fusami
•150 mililitrów likieru słony karmel
• świeże maliny lub brzoskwinie borówki 300 gram.
• duża garść świeżych listków mięty.
Przygotowanie:
1. Zaparzoną kawę wlewamy do głębokiego naczynia i mieszamy z 50 ml likeru.
2. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone oraz pozostały likier mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Biszkopty moczymy w kawie i układamy na dnie, posypujemy 1/4 owoców a listki mięty układamy na obrzeżach naczynia, przekładamy na zmianę aż do wypełnienia naczynia, kończąc kremem i owocami.
3. Gotowy deser wkładamy do lodówki na jakąś godzinę i gotowe!
Smacznego!
Popularne posty
Prawdziwy biszkopt ubijany na parze (nic prostszego )
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Sałaka z marynowaną rzodiewką daikon i mixem sałat
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz