Polecane
Tradycyjne bułeczki drożdżowe jak u babci M
Witajcie kochani, w dniu kiedy upływa 10 lat od momentu kiedy założyłam bloga. Miałam już nie raz go zawiesić, odpuścić, ale koniec końców stwierdziłam, że puki mam jeszcze głowę pełną pomysłów a zamiłowanie do kulinariów wciąż nie słabnie to dlaczego miałabym dać za wygraną? Oto 101 przepis! Na bułeczki jak u babci. Ze śliwkami oraz słodkim twarożkiem. Ten smak masła z kruszonki przypomina wszystkie letnie dni z dzieciństwa kiedy to życie upływało na zabawie aż do zmierzchu, nogi były obdrapane i zdarte od biegania w kłosach zboża oraz wspinania po drzewach. Ale zawsze przychodził czas na przepięknie pachnące bułeczki babci Marysi. Nikt nie odmówił! A kruszonki było zawsze za mało! Dlatego zapraszam was w podróż do dziecięcych lat. Ilość składników starcza na 30 niewielkich bułeczek. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki na ciasto:• 3,5 szklanki mąki typu 450 tortowej
•2 całej jajka
• dwa żółtka
• niecała szklanka cukru
•50 gram drożdży.
• 1/2 kostki miękkiego masła
Składniki na kruszonkę:
1/2 kostki masła tyle samo cukru i mąki krupczatki.
Składniki na farsz:
•500 gram tłustego twarogu.
• cukier dla smaku
• mocno dojrzałe śliwki.
Przygotowanie:
1. Na początek przygotowujemy rozczyn z drożdży, połowy szklanki letniego mleka, łyżki cukru oraz dwóch łyżek mąki, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Po tym czasie kiedy zaczyn urósł, do miski wlewam resztę mleka, miękkie masło, cukier zaczynam miksować na małych obrotach (ja mam specjalną szpatułkę w robocie kuchennym, ale można też wyrabiać ręcznie) Dodaje stopniowo przesianą mąkę, ciasto po wyrobieniu powinno być lekko lepiące, ale nie zbite jak do pizzy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Mieszamy składniki kruszonki, ale tym razem z zimnym masłem. Jeżeli kruszonka za bardzo się sypie to dodajemy więcej masła a jeżeli za bardzo klei wtedy mąki. Odkładamy do zamrażalnika.
6. Smarujemy pozostałym białkiem, kruszonkę wyciągamy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost na bułeczki. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia, a piekarnik nastawiamy na 160 C, pieczemy 18-25 minut do suchego patyczka studzimy.
Smacznego!
Komentarze
Popularne posty
Prawdziwy biszkopt ubijany na parze (nic prostszego )
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Sałaka z marynowaną rzodiewką daikon i mixem sałat
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Twoje bułeczki wyglądają rewelacyjnie ;)
OdpowiedzUsuń