Tradycyjne bułeczki drożdżowe jak u babci M

Witajcie kochani, w dniu kiedy upływa 10 lat od momentu kiedy założyłam bloga. Miałam już nie raz go zawiesić, odpuścić, ale koniec końców stwierdziłam, że puki mam jeszcze głowę pełną pomysłów a zamiłowanie do kulinariów wciąż nie słabnie to dlaczego miałabym dać za wygraną? Oto 101 przepis! Na bułeczki jak u babci. Ze śliwkami oraz słodkim twarożkiem. Ten smak masła z kruszonki przypomina wszystkie letnie dni z dzieciństwa kiedy to życie upływało na zabawie aż do zmierzchu, nogi były obdrapane i zdarte od biegania w kłosach zboża oraz wspinania po drzewach. Ale zawsze przychodził czas na przepięknie pachnące bułeczki babci Marysi. Nikt nie odmówił! A kruszonki było zawsze za mało! Dlatego zapraszam was w podróż do dziecięcych lat. Ilość składników starcza na 30 niewielkich bułeczek. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

       Składniki na ciasto:

 • 3,5 szklanki mąki typu 450 tortowej

 •2 całej jajka 

• dwa żółtka 

• niecała szklanka cukru

 •50 gram drożdży.

 • 1/2 kostki miękkiego  masła 

Składniki na kruszonkę: 

1/2 kostki masła tyle samo cukru i mąki krupczatki. 

Składniki na farsz: 

•500 gram tłustego twarogu.

 • cukier dla smaku 

• mocno dojrzałe śliwki. 

Przygotowanie: 

1. Na początek przygotowujemy rozczyn z drożdży, połowy szklanki letniego mleka, łyżki cukru oraz dwóch łyżek mąki, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

 2. Po tym czasie kiedy zaczyn urósł, do miski wlewam resztę mleka, miękkie masło, cukier zaczynam miksować na małych obrotach (ja mam specjalną szpatułkę w robocie kuchennym, ale można też wyrabiać ręcznie)   Dodaje stopniowo przesianą mąkę, ciasto po wyrobieniu powinno być lekko lepiące, ale nie zbite jak do pizzy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Mieszamy składniki kruszonki, ale tym razem z zimnym masłem. Jeżeli kruszonka za bardzo się sypie to dodajemy więcej masła a jeżeli za bardzo klei wtedy mąki. Odkładamy do zamrażalnika. 


4. Twaróg mieszamy z cukrem w miseczce. Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Są dwie metody wyrabiania bułeczek pierwsza to odciąć spory kawałek ciasta wyłożyć na obsypaną mate lub stolnicę delikatnie rozciągnąć dłońmi na gruby placek i wyciąć szklanką placuszki. Druga to robimy gruby rulon z ciasta i odcinamy plastry wg uznania. Obtaczamy w mące z obu stron. 5. Następnie w rękach rozgniatamy placuszek i łyżką nakładamy twaróg oraz uprzednio pokrojone śliwki (wystarczy ćwiartka śliwki na bułeczkę) łączymy ze sobą brzegi i układamy łączeniami do dołu na dużej tortownicy. 

6. Smarujemy pozostałym białkiem, kruszonkę wyciągamy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost na bułeczki. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia, a piekarnik nastawiamy na 160 C, pieczemy 18-25 minut do suchego patyczka  studzimy.

Smacznego! 








Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty