Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Serowe figerfoods czyli przekąski na imprezę

Witajcie milusińscy, w tym wpisie chce Wam opowiedzieć o moim odkryciu. Czy zdarza się Wam  przed imprezą siedzieć w czeluściach internetu w poszukiwaniu przekąsek na imprezę innych niż parówki w cieście francuskim, roladki z łososiem lub klasyczne i nieśmiertelne koreczki? Mi zdarza się to za każdym razem, bo ile już można jeść tych kabanosów lub kostek sera z grubo pokrojoną wędliną nabitą na jakąś fikuśną wykałaczkę. Nazwa, której wcześniej nie znałam dla naszych przekąsek to również fingerfoods i pod tym adresem odsłania się cała masa nieznanych przepisów z całego świata, proste prawda?:) pierwsza w kolejce ustawiła się pasta serowa na krążkach z ciasta francuskiego. No to zaczynamy! 

Składniki na 10 sztuk:
  • opakowanie ciasta francuskiego 
  • 2 serki topione
  • opakowanie antipasti papryczek nadziewanych serkiem
  • natka pietruszki
  • opakowanie serka typu philadelphia 
  • sypki parmezan
  • papryka wędzona w proszku
  • czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Ciasto francuskie wykrawam szklanką, nakładam na siebie po dwa krążki i dociskam boki, piekę według zaleceń na opakowaniu.
2. Ciastka po upieczeniu są wysokie ,więc widelcem przebijam dziurki na środku, aby pomieściło się więcej farszu.
3. w malakserze siekam papryczki, dodaje resztę składników oraz posiekaną drobno pietruszkę.
4. Farsz nakładam łyżeczką do środka babeczek, dekoruję listkami pietruszki oraz tym akurat co mam pod ręką mogą to być kawałki pomidorów koktajlowych, ogóreczki konserwowe lub papryka.
Smacznego! 



Komentarze

Popularne posty